Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Ρεθεμνιώτικα Νέα
18-06-2014

Βρέθηκα μαζί με πολλούς συμπολίτες στο χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου, με την ευκαιρία που μας έδωσε ξανά ο «Μουσικός Καρπός» να απολαύσουμε ένα ακόμα μουσικό βράδυ.
Το αφιέρωμα, αυτή τη φορά, είχε επίκεντρο δυο σημαντικούς λαϊκούς συνθέτες, που πρόσθεσαν πολλές επιτυχίες στο σύγχρονο τραγούδι.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Απόστολος Καλδάρας, είναι αναμφισβήτητα δυο γνήσιοι εκφραστές της λαϊκής ψυχής.
Έζησαν και οι δύο σε εποχές, που η Ελλάδα περνούσε τις δύσκολες ατραπούς της μιζέριας, της προσφυγιάς, της κατοχής, της αντίστασης, του τρομερού εμφύλιου σπαραγμού και τελικά της πολυπόθητης ηρεμίας, που είχε τόσο ανάγκη ο ταλαίπωρος Έλληνας. Καταστάσεις που τροφοδοτούν κάθε μορφή έμπνευσης.
Δεν είναι παράξενο που σ' αυτούς τους ανθρώπους τα γεγονότα, όπως τόσο παραστατικά μας έδωσαν τα ενδιάμεσα κείμενα στη συναυλία του «Μουσικού Καρπού», δημιούργησαν τόσες αφορμές για τραγούδια, που πραγματικά άγγιξαν την ψυχή μας.
Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο σ' όλα τα παιδιά της χορωδίας, για την άψογη ερμηνεία τους και φυσικά στον εμψυχωτή της όλης προσπάθειας, τον ακούραστο Αντώνη Μαυράκη, που εμπνέει τα παιδιά, διδάσκοντάς τα.
Είναι δύσκολο, όσο κι αν δεν φαίνεται, να χειραγωγήσεις όλα αυτές τις παιδικές φωνούλες σε ένα σωστό ενιαίο φωνητικό σύνολο.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω πως η συμμετοχή των παιδιών, σε ένα χορωδιακό σύνολο είναι πολύ σπουδαία, γιατί το παιδί αναγκάζεται να συνειδητοποιήσει, μαθαίνοντας, την αξία της συμμετοχής σε μια ομαδική προσπάθεια, όπου ισότιμα, επιδιώκουν όλοι ένα καλό αποτέλεσμα. Και κυρίως ότι δεν είναι παιχνίδι η συμμετοχή τους σ' αυτό. Και πάλι μπράβο τους.
Βέβαια δεν μπορώ να παραλείψω την ευαισθησία, που διακρίνει τους φτασμένους καλλιτέχνες του Creta Brass, που τόσο δεξιοτεχνικά συνόδευσαν το παιδικό σύνολο. Ιδιαίτερα μάλιστα συγκινούμαι βλέποντας ανάμεσα στο οργανικό αυτό σχήμα καλλιτέχνη, που έζησα στην Πειραματική Συμφωνική Ορχήστρα τόσα χρόνια στην προσπάθεια που γινόταν. Η αναφορά μου στον εκτελεστή του κόρνου κ. Γρηγόρη Ασσωνίτη, που σε όλες σχεδόν τις συναυλίες της Συμφωνικής είχε λάβει μέρος.
Αρκετές φορές, μέχρι σήμερα, έχω αναφερθεί στην ποιότητα που χαρακτηρίζει τις εκδηλώσεις του «Μουσικού Καρπού». Στην προχθεσινή συναυλία όμως, μια συμμετοχή δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Τη συναυλία διηύθυνε ο καταξιωμένος μαέστρος κ. Γιώργος Αραβίδης, κι εδώ πραγματικά θέλω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σαν Ρεθεμνιώτης, γιατί ενώ διευθύνει μουσικά σύνολα, υψηλού επιπέδου, δέχτηκε την πρόσκληση να διευθύνει ένα σύνολο με παιδικές φωνούλες. Κι αυτό δείχνει την καλλιτεχνική του ανωτερότητα, ευεργετική από παιδαγωγικής πλευράς, καθώς δίνει ώθηση στους νεοσσούς της μουσικής έκφρασης, να δυναμώσουν τα φτερά τους.
Στο κλείσιμο της συναυλίας μια δήλωση της εκπροσώπου της πολιτείας, κυρίας Μαρίας Λιονή, ήχησε στ' αυτιά μου σαν μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον του πολιτιστικού μας γίγνεσθαι. Και είμαι βέβαιος για την τύχη του, έχοντας υπόψη τη συνέπεια που διακρίνει τα έργα και τις ημέρες της αντιπεριφερειάρχου, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας.
                                                                                                                     Εύα Λαδιά
Ρέθεμνος News

10 Ιουνίου 2014
Μια πρωτοποριακή κίνηση για την εποχή και τον χώρο της Μουσικής, γενικότερα του Πολιτισμού μπήκε σε εφαρμογή. Δημιουργήθηκε και άρχισε τη λειτουργία της από τον Οκτώβριο του 2003 στις αίθουσες του 2ο Δημοτικού Σχολείου.
Κοινή πίστη των ανθρώπων που ξεκίνησαν αυτό το εγχείρημα ήταν πως δεν υπάρχει τίποτα πιο άξιο από το να προσπαθείς να μεταλαμπαδεύσεις τη γνώση και τις εμπειρίες που έχεις αποκομίσει τόσα χρόνια από το χώρο της Μουσικής. Να διαμορφώσεις και να σμιλεύσεις τους χαρακτήρες των παιδιών, κάνοντάς τα όχι μόνο να ξέρουν να τραγουδούν, και να ακούν καλά- αυτό θεωρείται αυτονόητο – αλλά και η συνολική τους σχέση με την Μουσική και τον Πολιτισμό να διέπεται από αρχές και αξίες όπως η συνεργασία, η πειθαρχία, η κοινωνικότητα, η αυτοπειθαρχία, η ομαδικότητα, η πίστη σ’ ένα σκοπό, η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη.
Η Τέχνη του χορωδιακού τραγουδιού, διαχρονική αξία, έρχεται να γεμίσει τη ζωή μας ομορφιά και ενδιαφέρον. Έρχεται να εμπνεύσει, να μεταμορφώσει, να θεραπεύσει, να χτίσει καινούργιες γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας. Τα παιδιά πέρα από την αισθητική απόλαυση και καλλιέργεια έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τον αυτοέλεγχο, την πειθαρχία, την υπακοή στους κανόνες, να λειτουργήσουν ομαδικά, να αναλάβουν ευθύνες, να συμμετέχουν συλλογικά στη μουσική έκφραση και δημιουργία.
Εμείς στον “Μουσικό Καρπό” νιώθουμε τα χρόνια να κύλησαν γρήγορα, σαν όνειρο, σαν παραμύθι. Σ΄ αυτό το μουσικό οδοιπορικό, τα φωτεινά βλέμματα των Μαθητών μας είναι η δύναμή μας!
Στην Χορωδία μπορούν να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας από 7 έως 17 ετών. Πρόκειται για ομαδικό μάθημα που βασίζεται στην ελληνική και ξένη μουσική βιβλιογραφία. Η διάρκεια των μαθημάτων διαρκεί 2 ώρες εβδομαδιαίως και προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ από το “Μουσικό Καρπό”. Το ρεπερτόριο που διδάσκονται τα παιδιά προέρχεται από έντεχνα ελληνικά και ευρωπαϊκά τραγούδια. Η καλλιτεχνική παιδεία των μαθητών της πόλης μας ανήκει στις βασικές προτεραιότητες του “Μουσικού Καρπού”.
Στα χρόνια του Βασίλη Τσιτσάνη & του Απόστολου Καλδάρα τιτλοφορείται η Μουσική Παράσταση που οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και θα σας παρουσιάσουμε την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014 και ώρα 21:15 στον χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνης, με τη Συμμετοχή της Χορωδίας του Μουσικού Καρπού και τη συνοδεία του Ορφέας Brass . Αφήγηση: Βαγγέλης Στεφανάκης – Σαξόφωνο Άλτο: Ελευθερία Κατιμερτζόγλου, Πιάνο: Ελένη Αλεξαντωνάκη, Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης, Διασκευή Τραγουδιών: Αλέκος Κάτσιος, Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αντώνιος Μαυράκης.
“Η Μουσική είναι μεγάλη και αιώνια κι εμείς μικροί αλλά τυχεροί που βρισκόμαστε στο δρόμο της”. 

                                                              Ο Πρόεδρος του Μουσικού Καρπού Μαυράκης Αντώνιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου