Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015




 ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

 


Τον Οκτώβριο του 2003, από τις αίθουσες του 2ου Δημοτικού Σχολείου, ξεκίνησε η Παιδική-Νεανική Χορωδία, μια πρωτοποριακή κίνηση στο χώρο της Μουσικής, στο Ρέθυμνο.
Άξονας του εγχειρήματος ήταν η μεταλαμπάδευση των γνώσεων και των εμπειριών που μας χάρισε απλόχερα η Μουσική...




 ΜΟΥΣΙΚΗ-ΤΕΧΝΕΣ

Ο Μουσικός Καρπός δραστηριοποιείται από το 2009, πραγματοποιώντας μουσικές εκδηλώσεις που σχεδιάζονται γύρω από τον άξονα της δημιουργικής εκπαιδευτικής διαδικασίας που στοχεύει στη θετική ενεργοποίηση των παιδιών, τη μεταξύ τους συνεργασία πέρα από τις όποιες διαφορές τους και, τελικά, την επαφή τους με την ποιοτική μουσική διαφόρων εποχών και πολιτισμικών ιδιωμάτων.                       
                                                      
                                      
ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΣΤΟΧΟΙ

Προώθηση, μελέτη και ανάπτυξη των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων καθώς και ανάπτυξη & διάδοση του πολιτισμού και των πολιτιστικών αξιών στον ελληνικό χώρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο εξωτερικό.
Υποστήριξη με κάθε δυνατό μέσο της δημιουργίας καλλιτεχνικού έργου, προβολή της ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας και κληρονομιάς και σύνδεσή της με την κοινωνική ανάπτυξη...




                                  
                                                                                          ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ


Όποιος δεν έχει παρελθόν, είναι ανίκανος να δημιουργήσει μέλλον.

Όπως γνωρίζετε, στη χώρα μας δραστηριοποιούνται χιλιάδες πολιτιστικές εταιρείες. Με περίσσιο μεράκι, κέφι, προσπαθούν, αγωνίζονται με όσα μέσα διαθέτουν και επιχειρούν να καταγράψουν, να αναδείξουν και να προβάλουν την πολιτιστική παράδοση του τόπου τους, τόσο τη λαϊκή και όσο και τη σύγχρονη. Οι πολιτιστικές αυτές κυψέλες συμβάλλουν στην πνευματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη ενός ευρύτερου κοινωνικού φάσματος ανεξαρτήτως προέλευσης και ηλικίας, αλλά στοχεύουν κυρίως στους νέους ανθρώπους. Ο πολιτισμός είναι οικουμενικό αγαθό σπουδαίο και τέλειο κατά τον Πλάτωνα και η στήριξη της ενασχόλησης και της συμμετοχής όσο το δυνατών περισσότερων πολιτών με τα πολιτιστικά δρώμενα συνιστά υποχρέωση όλων ημών που υπηρετούμε με διαφόρους τρόπους τον πολιτισμό.

Ο Μουσικός Καρπός αποτελεί, σε τοπικό επίπεδο, ζωτικής σημασίας πνεύμονα πολιτισμού. Γι΄αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες που διασφαλίζουν την αδιάλειπτη και αδιατάρακτη λειτουργία του μέσα στο χρόνο και τον τόπο.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών μας δράσεων, οι οποίες έχουν διττό χαρακτήρα: παιδαγωγικό και καλλιτεχνικό στόχο τη μύηση των μαθητών της πόλης μας στη μουσική μέσω της παρακολούθησης μαθημάτων μουσικής κάθε Σάββατο για όλο το έτος, προγραμματίζουμε και πραγματοποιούμε συναυλίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς με τη συμμετοχή της Παιδικής - Νεανικής Δίφωνης Χορωδίας (90 μαθητές) με έργα καταξιωμένων συνθετών από το ελληνικό και ευρωπαϊκό ρεπερτόριο.

Γνωρίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα το Ρέθυμνο έχει στοχοποιηθεί λόγω δυσάρεστων και κοινωνικά απαράδεκτων γεγονότων, νιώθουμε επιβεβλημένη όσο ποτέ την υποχρέωση να συμβάλουμε αφενός στην ανέλιξη του τόπου μας και αφετέρου στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών της πόλης μας με διάφορες παιδαγωγικές και πολιτιστικές δράσεις.

Οι δράσεις θα υλοποιηθούν κυρίως με την υποστήριξη κρητών μουσικών και συντελεστών, προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια μουσική παραγωγή και οι άνθρωποι που την υπηρετούν.

Τα προσεχή πολιτιστικά δρώμενα θα έχουν απώτερο σκοπό τη μύηση παιδιών ηλικίας από 8 έως 18 ετών σε θέματα μουσικής και θεατρικής παιδείας. Συγκεκριμένα προγραμματίζουμε;
  • Συναυλία Από την Αναγέννηση μέχρι τους Beatles,
  • Αφιερώματα στους Έλληνες Συνθέτες Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Σκαλκότα,
  • Συναυλίες με αφορμή τις μεγάλες γιορτές (Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες, Μουσικές για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα),
  • Αφιέρωμα στην Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής (21 Ιουνίου),
  • Καθώς επίσης και άλλες εκδηλώσεις με μουσικά και θεατρικά δρώμενα με τη συμμετοχή τρίφωνης παιδικής χορωδίας από παιδιά της πόλης μας και με συνοδεία 7μελούς ορχήστρας πνευστών και έγχορδων οργάνων.

Το πρόγραμμα Μουσικών Συναυλιών και Εκδηλώσεων του Μουσικού Καρπού περιλαμβάνει μουσική για παιδιά και νέους που επιλέγονται βάσει μιας σειράς αξιολογικών κριτηρίων που αφορούν 1. στην πολιτιστική ανέλιξη του τόπου μας, 2. στην πρωτοτυπία και την πολυμορφία στη θεματολογία, ώστε να καλύπτονται τα πολιτιστικά ενδιαφέροντα όλων και 3. στη διατύπωση μιας πολιτιστικής πρότασης για όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες – δημότες της περιοχής μας.

Με στόχο την αποτελεσματικότητα της πρότασής του, ο Μουσικός Καρπός σχεδιάζει εκδηλώσεις ανά 2-3 μήνες και επιδιώκει συνεργασίες με άλλες εταιρείες – συλλόγους, με κατεύθυνση την κοινή στράτευση όλων προς έναν κοινό σκοπό.

Η οικονομική ενίσχυση του Μουσικού Καρπού συνεισφέρει σε μια συνεχώς βελτιούμενη ποιότητα των πολιτιστικών δράσεων του. Σε περίπτωση επιχορήγησης, ο Μουσικός Καρπός καταθέτει, μετά το πέρας κάθε εκδήλωσης τον Φάκελο Απολογισμού για τους χορηγούς, ο οποίος περιλαμβάνει:
  • Στοιχεία για την αποτίμηση της εκδήλωσης,
  • Υλικό προβολής και διαφωτιστικό φωτογραφικό υλικό για τη διοργάνωση και τη συμμετοχή, προκειμένου να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του χορηγού,
  • Παραστατικά των εξόδων που καλύφθηκαν από τη χορηγία.

Μουσική και Τέχνες
Ο Μουσικός Καρπός δραστηριοποιείται από το 2009, πραγματοποιώντας μουσικές εκδηλώσεις που σχεδιάζονται γύρω από τον άξονα της δημιουργικής εκπαιδευτικής διαδικασίας που στοχεύει στη θετική ενεργοποίηση των παιδιών, τη μεταξύ τους συνεργασία πέρα από τις όποιες διαφορές τους και, τελικά, την επαφή τους με την ποιοτική μουσική διαφόρων εποχών και πολιτισμικών ιδιωμάτων, καθώς και με τη γνωριμία με όργανα, η χρήση των οποίων δεν είναι συνηθισμένη στην Κρήτη.

Η μουσική εκπαίδευση όπως και η εκπαίδευση γενικότερα υστερεί σε πλαίσιο, πλάνο και στόχους, παρά ταύτα έχει μέλλον και μπορεί να γίνει καλύτερη.  Σε εποχή κρίσης αισθάνομαι και συνειδητοποιώ ότι οι πηγές που μπορούν να μας εμπλουτίσουν, άπτονται τη σφαίρα του ιδεατού και της παραγωγής μουσικών δρώμενων. Οφείλουμε να επιτύχουμε μια υγιής καταιγίδα εκπαίδευσης και πολιτισμού στους συμπολίτες μας προς όλες τις κατευθύνσεις. Ας αποκτήσουμε, λοιπόν, θάρρος ο καθένας πρώτιστα για τον εαυτό του ούτως ώστε να αντιληφθούμε επιτέλους τις ρίζες μας, θάρρος για να καλύψουμε το κενό της άγνοιάς μας, θάρρος για να είμαστε αισιόδοξοι εφόσον ακόμη αναπνέουμε, άρα σκεφτόμαστε, δημιουργούμε, δυναμώνουμε και ζούμε εκ νέου.

Αγάπη για την Μουσική
Τον Οκτώβριο του 2003, από τις αίθουσες του 2ου Δημοτικού Σχολείου, ξεκίνησε η Παιδική-Νεανική Χορωδία, μια πρωτοποριακή κίνηση στο χώρο της Μουσικής, στο Ρέθυμνο. Άξονας του εγχειρήματος ήταν η μεταλαμπάδευση των γνώσεων και των εμπειριών που μας χάρισε απλόχερα η Μουσική, αλλά και η διαμόρφωση των χαρακτήρων των παιδιών, μέσω της συνεργασίας, της πειθαρχίας και αυτοπειθαρχίας, της ομαδικότητας, της αλληλεγγύης και της προσήλωσης σε έναν κοινό στόχο, αξίες που αυτονόητα συνδέονται με την απόκτηση της μουσικής παιδείας.

Η προσπάθειά μας, ωστόσο, δεν θα άξιζε, αν οι μαθητές μας δεν αγαπούσαν ή  δεν απολάμβαναν την κάθε στιγμή της ενασχόλησής τους με τη Μουσική (μια μαθήτρια μου λέει Η μουσική παιδεία είναι μία αρετή που ομορφαίνει και γοητεύει τη ζωή !).

Πιστεύουμε ότι, τραγουδώντας και μαθαίνοντας να ακούνε, τα παιδιά εξοικειώνονται με την αρμονία βιωματικά και συνηθίζουν να την αναζητούν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Οι βασικοί μας στόχοι και οι ευρύτερες επιδιώξεις μας για τα παιδιά, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας που προτείνουμε, είναι:
  • Εκμάθηση της τεχνικής και της τακτικής του τραγουδιού
  • Αξιοποίηση των ταλέντων και ανάπτυξη των εκφραστικών μέσων μέσα στο τραγούδι
  • Δημιουργία σωστών βάσεων και εφοδίων για την ανάπτυξη πολιτιστικής συμπεριφοράς και καλλιτεχνική παιδεία
  • Αλληλεπίδραση στο πλαίσιο του ομαδικού μαθήματος
  • Ανάπτυξη της προσωπικότητας και ομαλή κοινωνικοποίηση
  • Πνευματική ωρίμανση.

Διαρκείς Στόχοι
H Εταιρεία μας αποσκοπεί:
  1. Στην προώθηση, μελέτη και ανάπτυξη των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων καθώς και στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού και των πολιτιστικών αξιών στον ελληνικό χώρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο εξωτερικό. Αποσκοπεί ακόμη στην υποστήριξη με κάθε δυνατό μέσο της δημιουργίας καλλιτεχνικού έργου, στην προβολή της ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας και κληρονομιάς και στη σύνδεσή της με την κοινωνική ανάπτυξη.
  2. Στη διοργάνωση καλλιτεχνικών, πολιτιστικών, επιστημονικών και μορφωτικών εκδηλώσεων, προγραμμάτων, εκθέσεων, συνεδρίων, συναντήσεων καλλιτεχνών, επιστημόνων και ανθρώπων των γραμμάτων και στην εκπόνηση προγραμμάτων.
  3. Στη δημιουργία συνθηκών συνεργασίας καλλιτεχνών και μελετητών της τέχνης, καθώς και στη συστηματική γνωριμία του κοινού με την τέχνη και την ουσιαστική επαφή των παιδιών με το έργο τέχνης μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  4. Στον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων και ερευνών, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, που στοχεύουν στην ανάπτυξη των τομέων του Πολιτισμού, των Τεχνών, της Παιδείας, της Επιστήμης, της Νεολαίας, του Αθλητισμού και του Περιβάλλοντος.

Η Πολιτιστική Εταιρεία Μουσικός Καρπός συνεχίζοντας τις δράσεις της με σκοπό την προσφορά και την παρέμβαση στην πολιτιστική και εκπαιδευτική ζωή της πόλης μας, διοργανώνει Μουσικές Παραστάσεις που στοχεύουν να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό της πόλης μας να γνωρίσει ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, ανθρώπους που έχουν το όραμα της δημιουργίας, καθώς και αξιόλογους μουσικούς ερμηνευτές. Η μουσική είναι το πιο εποικοδομητικό μέσο για να ενώσει ανθρώπους με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο και με διαφορετική Μουσική Παιδεία.

Είναι τιμή και χαρά μας να συνεργαζόμαστε με μουσικούς που ζουν και διαπρέπουν μακριά από το Ρέθυμνο. Το μουσικά σύνολο που δημιουργούμε, αποτελούν ένα σπάνιο συνδυασμό, καθώς ο παράξενος πολλές φορές συνδυασμός τους πετυχαίνουν να αποδώσουν ένα εντυπωσιακό ηχητικό αποτέλεσμα, προσεγγίζοντας μέσα από ένα μουσικό διάλογο όλων των οργάνων, καθώς και όλη την έκταση και το ηχόχρωμα τον συγκεκριμένων οργάνων.

Ευτυχώς η πόλη μας έχει αναδείξει αξιόλογους και ταλαντούχους Ρεθεμνιώτες Μουσικούς. Ανθρώπους που είτε παρέμειναν στον τόπο τους για να προσφέρουν, είτε άνοιξαν τα φτερά τους για άλλες πολιτείες με μοναδικό τους όραμα την καλλιτεχνική προσφορά. Είναι καιρός όμως να γίνουν ουσιαστικά θετικά βήματα για να κρατήσει αυτή η πόλη τα παιδιά της, γιατί αυτή η μικρή πόλη “Παράγει Πολιτισμό” και είναι καταφύγιο ψυχής, πεδίο δράσης και εθελοντικής προσφοράς για ορισμένους που ζούμε ακόμα στον τόπο μας.

                                                                                        Ο Πρόεδρος του Μουσικού Καρπού
                                                                                                Αντώνιος Μαυράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου