Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ 2011

afissachristmass2011 

Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες

Ημερομηνία: 21 Δεκεμβρίου 2011
Το Μουσικό ταξίδι του Μουσικού Καρπού, συνεχίστηκε με μία ακόμα όμορφη συναυλία!
Μια διαφορετική μουσική παράσταση, με Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες, απόλαυσε το Ρεθεμνιώτικο φιλόμουσο κοινό, που πλημμύρισε το Σπίτι του Πολιτισμού, για να παρακολουθήσει μια πρωτότυπη και αξέχαστη μουσική βραδιά.
Η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μουσικός Καρπός» διοργάνωσε μια πολιτιστική εκδήλωση με πρωταγωνιστές τη διακεκριμένη σοπράνο κ. Λαντζουράκη Μαρία, την Μέτζο σοπράνο κ. Μελιγκουνάκη Βιργινία, μαθητών της πόλης μας και συγκεκριμένα, με την Νεανική και παιδική χορωδία του «Μουσικού Καρπού», αποτελούμενη κυρίως από πρώην και νυν μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης. Τις δύο ερμηνεύτριες και την χορωδία, συνόδευσε το κουϊντέτο χάλκινων πνευστών οργάνων « Creta  Brass  », ερμηνεύοντας γνωστές Xριστουγεννιάτικες  μελωδίες,, από το παγκόσμιο και ευρωπαϊκό ρεπερτόριο, σε διασκευές του κ. Αλέκου Γκάτσιου και του κ. Αντώνη Μαυράκη, που εντυπωσίασαν το κοινό και εισέπραξαν επάξια το δυνατό χειροκρότημα των ακροατών.
Η συναυλία με τίτλο Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες αποτέλεσε χαρακτηριστικό δείγμα της αξιόλογης πορείας  του φορέα  Μουσικός Καρπός. Η αστείρευτη αγάπη των συνεργατών μου Creta Brass, προς τη μουσική, η αφιλοκερδής διάθεσή τους  για προσφορά μουσικών γνώσεων στα παιδιά της πόλης μας καθώς και η επιμέλεια, η επιμονή, η υπευθυνότητα και η αγάπη των μικρών μας μαθητών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο της μουσικής αποτελούν τα βασικά θεμέλια αυτού του φορέα.
Ο Μουσικός Καρπός κέρδισε επάξια μια θέση στην πολιτιστική ατζέντα του Ρεθύμνου παρουσιάζοντας μια δουλειά πολλών ετών, αντιπροσωπευτική του σκοπού του που είναι η μελέτη, η προώθηση, η διάδοση της μουσικής μέσα από το «πάντρεμά» της με άλλες δραστηριότητες στο χώρο του πολιτισμού καθώς και η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών. Σε καιρούς κοινωνικό-οικονομικής κρίσης ο Μουσικός Καρπός βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές και πολύτιμους συνοδοιπόρους  στα μουσικά του ταξίδια προσφέροντας ευκαιρίες για μάθηση και ανάδειξη των πολιτιστικών δυνατοτήτων της πόλης μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σαν εμπνευστής του φορέα, μαζί με τους συνεργάτες μου,  εργαζόμαστε  εθελοντικά με μοναδικό κίνητρο τη μουσική μας παιδεία, που όπως αποδεικνύεται μεταλαμπαδεύουμε με μεγάλη επιτυχία και στους μαθητές μας. Κάθε παιδί έχει την δυνατότητα να μάθει μουσική...ακόμη και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, αρκεί να το θέλουν πραγματικά. Μέσα από την διαφορετικότητα των ήχων ,του ρυθμού και των οργάνων εμπλουτίζεται η φαντασία τους, αναπτύσσεται το αίσθημα του αυτοελέγχου και της πειθαρχίας, εφόδια που θα τα βοηθήσουν και στην μετέπειτα ζωή τους.
Σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του φορέα είναι η συνεργασία και η υποστήριξη της όλης προσπάθειας από το εκπαιδευτικό προσωπικό του 2ου Δημοτικού Σχολείου, στις αίθουσες του οποίου γίνονται τα μαθήματα,αλλά και των γονέων που συμβάλλουν εποικοδομητικά στη μουσική παιδεία των παιδιών τους, αφού τόσα χρόνια τα εμπιστεύονται σε εμένα και στους συνεργάτες μου, στον «Μουσικό Καρπό». Το όραμα όλων μας στον «Μουσικό Καρπό» είναι οι δράσεις του φορέα να συνεχιστούν και να αναβαθμιστούν έτσι ώστε να καθιερωθούν στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη μας, γιατί όχι και πανελληνίως!
                                                                                                        Για τον Μουσικό  καρπό
                                                                                                          Αντώνιος Μαυράκης
                                                                                                          Καθηγητής Μουσικής

           ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Concerto in C Major - A.Vivaldi (1678- 1741)
Verbunkos notak - Farkas, antal (1925-1992)
What Child Is This? - Παραδοσιακό (Αγγλικό)
Διασκευή Αντ.Μαυράκης
Ave verum corpus - W. A. Motzart
Διασκευή: Αλ.Κάτσιος
The first Noel - Παραδοσιακό
Διασκευή: Β.Moffit - Αντ.Μαυράκης
Panis Angelicus - C. Franck (1822-1890)
Διασκευή: Αλ.Κάτσιος
Santa claus is comin’ to town - John Frederick & Haven Gillespie
Διασκευή: Αντ.Μαυράκης
Ave Maria - G. Verdi (1813-1901) (From the opera Otello)
Διασκευή: Αλ.Κάτσιος
Deck the Halls - Ουαλικό παραδοσιακό τραγούδι
Διασκευή: Αλ.Κάτσιος
Jingle Bell Rock - J. Beal – J. Boothe
Διασκευή: J. Boothe-Αντ Μαυράκης
Jesu, joy of man’s desiring - Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Διασκευή: Aντ. Μαυράκης
Happy the Christmas - J. Lennon-Yoko Ono
Διασκευή: Aντ. Μαυράκης
Adeste Fideles - Aνώνυμου, Λατινικός Ύμνος 17ου αιώνα
Διασκευή: Αλ.Κάτσιος
The Little Drummer Boy - S. Onorat-K. Davis
Διασκευή: Αλ.Κάτσιος
Hark the herald angels sing - Mendelssohn – Bartholby
Διασκευή: Αλ.Κάτσιος
Η Παρθένος σήμερον - Εκκλησιαστικός Ύμνος της Ορθόδοξης Λειτουργίας των Χριστουγέννων
Διασκευή: Αλ.Κάτσιος
Χαρά στον κόσμο - Frederick Handel (1685-1759)
Διασκευή: Αλ.Κάτσιος
Ο Ρούντολφ με την κόκκινη μύτη - J. Marks
Διασκευή: Αντ.Μαυράκης – J.Vinson
Τρίγωνα Κάλαντα - J. Pierpont
Διασκευή-Αλ.Κάτσιο

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σοπράνο: Μαρία Λαντζουράκη
Σοπράνο: Βιργινία Μελιγκουνάκη
Χορωδία: Παιδική Χορωδία του Μουσικού Καρπού
Τρομπέτα: Αντώνη Μαυράκη
Τρομπέτα: Δέσποινα Σκανδαλάκη,
Κόρνο: Χριστ Ρίνο
Τρομπόνι: Μανώλης Σφακιανάκης
Τούμπα: Χαράλαμπος Πάλιος
  • IMG_0258
  • IMG_0271
  • IMG_0272
  • christmassb2011
  • christmassd2011
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΡΠΟ»
Θαυμάσια υπήρξε η εντύπωση από την πραγματικά πανηγυρική χριστουγεννιάτικη συναυλία, που έδωσε το κουιντέτο χάλκινων πνευστών «CretaBRASS», την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011, στο «Σπίτι τού Πολιτισμού» τής πόλεώς μας, με τη συνεργασία πολλών παραγόντων τού πολιτισμού. τού 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, που προσέφερε ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει, τα παιδάκια του- μέλη τής «Παιδικής Μικτής Χορωδίας» τού Μουσικού Καρπού- και βέβαια τις σοπράνο Μαρία Λαντζουράκη και Βιργινία Μελιγκουνάκη, που έδωσαν χρώμα, διαμέτρημα και νέες ποιότητες στη μουσική. Η εν λόγω συναυλία, που τελούσε υπό την αιγίδα τήςΑντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, έφερε τη σφραγίδα τού φίλου μουσικού Αντώνη Μαυράκη.Η εμφάνιση των παραπάνω συντελεστών υπήρξε, τώντις, απόλυτα επιτυχής και κατάφεραν όλοι μαζί να πείσουν το φιλόμουσο κοινό με τη φυσικότητα και τη βεβαιότητα των επιλογών τους ότι έχουν και μπορούν πολλά να προσφέρουν στον υγιή μουσικό πολιτισμό αυτού του τόπου.
Το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών Οργάνων «CRETA BRASS» αποτελείται από τους μουσικούς Αντώνη Μαυράκη και Δέσποινα Σκανδαλάκη (Trumpet), Κρίστ Ρίνο (Horn), Μανόλη Σφακιανάκη (Trombone) και Μπάμπη Παλιό (Tuba), που θητεύοντας σε Συμφωνικές Ορχήστρες αλλά και σε μικρότερα μουσικά σχήματα έχουν στο ρεπερτόριό τους μεγάλη γκάμα μουσικής έκφρασης, που επεκτείνεται αποτελεσματικά σε εποχές από την Αναγέννηση έως την κλασική, ρομαντική και σύγχρονη εποχή.
Όλοι οι παραπάνω μουσικοί, με μιαν ιδιαίτερα απαιτητική παρτιτούρα, είχαν την ευκαιρία να αποκαλύψουν στο μουσικόφιλο κοινό της πόλης μας το πλήρες καλλιτεχνικό διαμέτρημά τους, χαρίζοντάς μας μιαν ερμηνεία λαμπερή, δυναμική και ανεπιφύλακτα υπερδεξιοτεχνική. Μιαν ερμηνεία στην οποία ο κάθε μουσικός, ο κάθε σολίστας και χορωδός βρέθηκε στη σωστή του θέση, αποδίδοντας στον μέγιστο βαθμό για τα κοινό αποτέλεσμα.
Του κυρίου προγράμματος προηγήθηκε ένα εισαγωγικό- θα το ονομάζαμε- οργανικό μέρος από το κουιντέτο χάλκινων πνευστών οργάνων «Creta BRASS», στο οποίο ερμήνευθηκαν το Κοντσέρτο σε Ντο Μείζονα τού Βιβάλντι (1678- 1741) και το Verbunkos notak τού Ούγγρου Farkas Antal με τη θαυμάσια σε αυτά κυριαρχία τού λαμπερού ηχοχρώματος τής πρώτης και δεύτερης τρομπέτας των Αντώνη Μαυράκη και Δέσποινας Σκανδαλάκη, σε μια σειρά από ιδιαίτερα ζωηρές μελωδικές ερωταποκρίσεις μεταξύ των δύο οργάνων, ενώ σε άλλα σημεία των κομματιών μια απαλή μελωδική διάθεση με έναν υπέροχο, μεστό και παλλόμενο εορταστικό ήχο απλωνόταν νωχελικά σ’ ολόκληρη την αίθουσα τού Πολιτισμού και από τους πέντε ερμηνευτές τού κουιντέτουυ
στ.Η συγκινησιακή, πάντως, φόρτιση άρχισε να αποκορυφώνεται σταδιακά, με την εμφάνιση αρχικά των σολιστών Μαρίας Λαντζουράκη, σε όμορφα χριστουγεννιάτικα κομμάτια τού κλασικού, κυρίως, ρεπερτορίου και της Βιργινίας Μελιγκουνάκη σε πολύ γνωστές κλασικές χριστουγεννιάτικες μελωδίες, μέχρι το τέλος που μπήκε και η Παιδική Χορωδία και τραγούδησαν, πλέον, όλα τα σχήματα μαζί με μια μεθυστικά γιορταστική χριστουγεννιάτικη παρτιτούρα.
Ξεχωρίζουμε από τις παραπάνω αναγνώσεις τού κλασικού ρεπερτορίου το Αve Verum Corpus, του W. A. Motzart, το Panis Angelicus (κομμάτι στο οποίο η Μαρία δοκίμασε επιτυχώς τις υψηλότατες περιοχές τού ρεπερτορίου, κάτι που έγινε ξανά και στο Ave Maria του Verdi), το Jesu, joy of man’s desiring του Johann Seb. Bach (που αυτό το τελευταίο απέδωσαν και οι δύο υψίφωνοι μαζί), ενώ από τις λοιπές χριστουγεννιάτικες μελωδίες σημειώνουμε τα: What child is this (σε διασκευή τού Α. Μαυράκη), The first Noel, Santa Claus is coming to town (κομμάτι εξαιρετικά απαιτητικό με υψηλές περιοχές, που αναδείχτηκε θαυμάσια από τη Βιργινία) και Jingle bell rock.
Στο τρίτο κατά σειρά μέρος εμφανίστηκε η Παιδική Χορωδία τού «Μουσικού Καρπού», η οποία μαζί με τη γενναιόδωρη σύμπραξη και των δύο υψιφώνων ερμήνευσε και ανάδειξε γνωστά χριστουγεννιάτικα χορωδιακά, όπως τα: Adeste Fideles, The little Drummer Boy, Χαρά στον κόσμο (του Handel), το γνωστό, επίσης, κοντάκιο των Χριστουγέννων «Η παρθένος σήμερον», πάνω σε καθαρή βυζαντινή σημειογραφία, τον Ρούντολφ με την κόκκινη μύτη και το Πρόγραμμα έκλεισε με ένα αληθινά εντυπωσιακό και πανηγυρικό «φινάλε» με το Τρίγωνα Κάλαντα.
Στο σημείο αυτό δεν μπορώ να μη σταθώ ιδιαίτερα στην παλιά μου μαθήτρια Μαρία Λαντζουράκη, που διαπρέπει ως σοπράνο στο εξωτερικό, και η οποία με τη συμμετοχή της στη συναυλία τής περασμένης Τετάρτης κυριολεκτικά λάμπρυνε και στήριξε το πρόγραμμα με αποτελεσματικότητα, δίνοντας σε αυτό ουσία, σιγουριά και το μουσικό περίγραμμα που τόσο το είχε ανάγκη. Υπήρξε υποδειγματική σε ό,τι αφορά στην απόδοση τού ύφους τής μουσικής, την άρθρωση των φράσεων και την αισθητική των διανθισμάτων στις επαναλήψεις, ενώ σε πολλά σημεία εξασφάλισε επιτυχώς την εκφραστική θεατρικότητα των επιλογών της. Και στο σημείο αυτό, αγαπητή μου Μαρία, επιθυμώ να επαναλάβω μια παλιά μου ευχή. σύντομα να σε δούμε και στο σανίδι της Λυρικής, γιατί πραγματικά το αξίζεις!
Από την άλλη και η άλλη, επίσης, μαθήτριά μου, υψίφωνος Βιργινία Μελιγκουνάκη τραγούδησε με μια εξαιρετικά πλούσια, δυνατή όσο και ομοιογενή φωνή, που ταυτόχρονα έδειχνε ιδιαίτερα εύπλαστη και λειτουργική. Με άνεση η φωνή της περνούσε από έντονα δυναμικές διατυπώσεις σε απροσδόκητα τρυφερές, χαμηλές εξομολογήσεις, προσφέροντας στο κοινό μια συναρπαστική όσο και ιδιαίτερα ειλικρινή ανάγνωση.
Η εν λόγω χριστουγεννιάτικη συναυλία δημιούργησε μια μαγευτικά ειρηνική βραδιά. Οι μουσικοί, οι σολίστες όσο και οι μικροί χορωδοί προσέφεραν στο ρεθεμνιώτικο κοινό ερμηνείες που χαρακτηρίζονται από ποιότητα και ξεχωριστή μουσική ευαισθησία και βεβαιότητα. Έδιναν την εντύπωση μιας ανάγνωσης που πήγαζε περισσότερο από το καλλιεργημένο πνεύμα, το συναίσθημα και την ψυχή παρά από τον νου των μουσικών, βοηθώντας το μουσικόφιλο κοινό τού Ρεθύμνου- μαζί και με το εξαιρετικά κατατοπιστικό και επιμελημένο Πρόγραμμα που διανεμήθηκε- τη δυνατότητα να περπατήσει μαζί τους στον χώρο της Μουσικής, να γνωρίσει, να αισθανθεί, να ζήσει και να χαρεί τις ομορφιές της και, ακόμα, να ζήσει μιαν ανεπανάληπτη χριστουγεννιάτικη ανάταση και ευφορία. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και, μάλιστα, στον υπεύθυνο (μαθητής μου ήταν και αυτός) τής όλης προσπάθειας Αντώνη Μαυράκη. Ήταν όλοι τους υπέροχοι!
από τον Κωστή Ηλ. Παπαδάκη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου