Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο «Μουσικός Καρπός» και το Creta Brass παρουσίασαν ένα μοναδικό θέαμα

Εντυπωσιακή νότα οι θεατρικές εικόνες που πλαισίωναν τα τραγούδια
Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010 - Της ΕΥΑΣ ΛΑΔΙΑ
Κάθε πολιτιστικό γεγονός που οι συντελεστές του είναι παιδιά σε προδιαθέτει πάντα ευνοϊκά. Γιατί έχουν μια ιδιαίτερη χάρη, με την αθωότητα και τον αυθορμητισμό που τα διακρίνει, να παρουσιάζουν κάτι αξιόλογο.
Αυτό που παρακολουθήσαμε όμως το βράδυ του Σαββάτου, στο Σπίτι του Πολιτισμού, αξίζει ιδιαίτερης μνείας, γιατί αντιπροσώπευε ακριβώς το πνεύμα που διέκρινε ανέκαθεν την πόλη των Γραμμάτων και Τεχνών.
Θα περίμενε κάποιος να αποτελούν το ακροατήριο μόνο γονείς και συγγενείς των συντελεστών. Ήταν πάντως μια ευχάριστη έκπληξη να διακρίνουμε ανάμεσα στον κόσμο και ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν το πνευματικό Ρέθυμνο όπως ο συνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης, οι συγγραφείς Μανόλης Κούνουπας και Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, ενώ τις αρχές εκπροσώπησαν ο αντινομάρχης Γιάννης Νικολούδης, ο δήμαρχος Λάμπης κ. Γιάννης Ταταράκης, ο αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου Νίκος Δερεδάκης κ.α.
Βασικός συντελεστής της εκδήλωσης ήταν ο «ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΑΡΠΟΣ», για το έργο και την προσφορά του οποίου έκανε ιδιαίτερη μνεία στο χαιρετισμό του ο ιδρυτής του Αντώνης Μαυράκης, τονίζοντας τα εξής:

Γνήσια έκφραση πολιτιστικής παιδείας
«Είτε με την ευσυνειδησία και το ζήλο κάποιων ανθρώπων των τεχνών είτε με την πεποίθηση του απλού ενεργού πολίτη, βρισκόμαστε εδώ απόψε ανταποκρινόμενοι στις νέες προκλήσεις των καιρών μας.
Ως επικεφαλής του πολιτιστικού φορέα «Μουσικός Καρπός» οι συνεργάτες μου και εγώ δραστηριοποιούμαστε όχι μόνο σε μουσικά αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στόχος μας είναι η συνεργασία με καλλιτέχνες που έχουν παιδεία, ιστορία κοινωνική και πολιτιστική, που έχουν ακεραιότητα, συνέχεια, ήθος και μέτρο στο λόγο και στην πράξη.
Αν δημιουργήσουμε οργανισμούς που να συνδέουν την οραματική διάσταση με τη σωστή διαχείριση και τον προγραμματισμό με τη φαντασία, τότε ενισχύεται το όραμα της πολιτιστικής παιδείας.
Θεωρώ ότι βασικό προσόν τέτοιων καλλιτεχνών δεν είναι η τεχνοκρατική τους κατάρτιση, η διαχειριστική τους αντίληψη, αλλά η πολιτιστική και πνευματική τους παιδεία.
Κεντρικό μέλημα του «Μουσικού Καρπού» από την αρχή της λειτουργίας του, δεν είναι μόνο το μουσικό αλλά και το εκπαιδευτικό έργο. Ίσως το άνοιγμα αυτό του «Μουσικού Καρπού», να δημιουργεί σε ορισμένους σεβαστούς φίλους του αντιδράσεις.
Κάθε νεωτερισμός είναι ένα ελπιδοφόρο γεγονός. Ιδιαίτερα όταν βλέπει κανείς στις εκδηλώσεις αυτές, τη συμμετοχή νέων παιδιών τα οποία κάθονται με περίσσια σοβαρότητα και δίψα για μάθηση και δημιουργία.
Ο «Μουσικός Καρπός ήταν και είναι ανοιχτός σε όλους, μικρούς και μεγάλους που έχουν διάθεση εποικοδομητική δημιουργικότητας. Η ίδρυσή του ουδέποτε είχε ως στόχο να αποτελέσει τόπο τυπικών κοινωνικών συναντήσεων. Ο «Κήπος του Καρπού» μας θα είναι ανοιχτός και θα οργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους νέους τις πόλης μας.
Ο «Μουσικός Καρπός» έχει αποστολή να καταστήσει γνωστό στην Τοπική μας κοινωνία το τι συμβαίνει στο διεθνή μουσικό, εκπαιδευτικό και πνευματικό χώρο.
Ευελπιστεί να στηρίξει και να αναπτύξει στην πόλη μας την πολιτιστική και μουσική παιδεία που της αξίζει έχοντας ως συνεπιβάτες του αξιόλογους καλλιτέχνες.
Σε μια εποχή οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης, ο πολιτισμός είναι το αντίδοτο. Πρέπει να είναι ένα σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση της παιδείας μας και του πολιτισμού μας.
Ένα σημείο πολιτιστικής συσπείρωσης με προγράμματα που θα συνδέουν το περιβάλλον με τη μουσική.
Πιστεύω ότι ο πολιτισμός μιας χώρας καθορίζει το πώς μπαίνει και βγαίνει από μια κρίση. Ο πολιτισμός είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, αρκεί να το κατανοήσουμε.
Ουσιαστικά όλα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στην οικονομία είναι αποτέλεσμα πνευματικής παρακμής.
Εν κατακλείδι η ύπαρξη του «Μουσικού Καρπού» πιστεύουμε να συμπληρώσει το υπαρκτό κενό και να οδηγήσει σε μια περιεκτική μουσική ξενάγηση στις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές της μουσικής ζωής του τόπου μας.
Ευχαριστώ θερμά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνης όπου υπό την αιγίδα της πραγματοποιείται η αποψινή εκδήλωση.
Έχουμε εμπιστοσύνη στις σταθερές βάσεις που έχουμε θέσει στα δύο χρόνια λειτουργίας μας, στους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργαζόμαστε και στην απόφασή μας να οργανώσουμε περισσότερες δράσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία τις εξελίξεις».
Ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις
Κι έπειτα πήρε τη θέση της στο αρμόνιο η αρχιμουσικός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αντιγόνη Αραμπατζόγλου που τα τελευταία δυο χρόνια στηρίζει με τη διδασκαλία της χορωδίας του «ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΚΑΡΠΟΥ», το έργο του Αντώνη Μαυράκη.

Μετά τις πρώτες νότες, ένα αγγελικό θρόισμα μας έκανε να στραφούμε στο πίσω μέρος της αίθουσας από όπου ξεκινούσε με απόλυτη τάξη η παιδική χορωδία τραγουδώντας το «Έχω δυο χαμόγελα» του Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους δικούς του και του Χρ. Κανελλόπουλου. Έφτασαν τραγουδώντας στη σκηνή και πήραν τη θέση τους για να συνεχίσουν με τα «Παπαγαλάκια» του Νικ. Πλατύραρχου σε στίχους του ιδίου. Ήταν μια μαγεία ήχου αυτό που παρακολουθούσαμε γοητευμένοι, όσο τα παιδιά του «ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΚΑΡΠΟΥ» έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους, με μια καταπληκτική πειθαρχία που δεν περίμενε κάποιος από τόσο μικρά παιδιά.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με το «Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι» του Δ. Τσακνή, σε στίχους Μ. Κριεζή.
«Η σωτηρία της ψυχής» του Στ. Κραουνάκη σε στίχους Λ. Νικολακοπούλου ήταν το φινάλε του πρώτου μέρους για τα μικρότερα παιδιά που αποχώρησαν με υποδειγματική τάξη, πειθαρχώντας στη σκηνοθετική γραμμή της εκδήλωσης, αφήνοντας στη σκηνή τους μεγαλύτερους χορωδούς που τραγούδησαν το «Πρωινό τσιγάρο» του Νότη Μαυρουδή σε στίχους Αλ. Αλκαίου, το «Δίχτυ» των Σταύρου Ξαρχάκου-Νίκου Γκάτσου, την «Κιβωτό» (Κραουνάκη -Νικολακοπούλου), «Δι’ ευχών» (Ν. Αντύπα-Λ. Νικολακοπούλου) και το «Φώσφορο» (Θ.Μικρούτσικου και Λ. Νικολακοπούλου) σε μια εκπληκτική ερμηνεία.
Στη συνέχεια το CRETA BRASS σε μια έκτακτη συμμετοχή για να θυμίσει πόσο μπορεί να ανεβάσει το πολιτιστικό Ρέθυμνο η συνεργασία όλων των καλλιτεχνικών σχημάτων, ανεξαρτήτως επιπέδου και καταξίωσης, παρουσίασε τα έργα Just A Closer Walk, Τraditional d. gillis (ΔιασκευήW.Barnes, Verbunkos Notak, A.Farkas, διασκευή W.Lieder, Πολίτικη Κουζίνα, Ε. Ρεμπούτσικα (επιστροφή), διασκευή Α. Μαυράκης και Στο Λαύριο γίνεται χορός, Μ. Χατζιδάκη, διασκευή Αλ. Κάτσιος.
Το συγκρότημα που αποτελείται από τους Αντώνη Μαυράκη και Δέσποινα Σκανδαλάκη (Trumpet), Χίρστ Ρίνο (Horn), Μανόλη Σφακιανάκη (Trombone) και Μπάμπη Παλιό (Tuba) θητεύοντας σε συμφωνικές ορχήστρες αλλά και σε μικρότερα μουσικά σχήματα, με έργο που το κατατάσσει στις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές παρουσίες του νησιού, απέσπασε τις καλύτερες κριτικές από το κοινό για την προχθεσινή του εμφάνιση, αλλά ιδιαίτερα στα δυο τελευταία μέρη καταχειροκροτήθηκε.
Εντυπωσιακό φινάλε
Και ήρθε το φινάλε να μας απογειώσει. Οι μικροί χορωδοί με κοστούμια και κίνηση ανάλογα με το τραγούδι μας μετέφεραν σε μια γειτονιά που τα κορίτσια φοράνε άσπρες κορδέλες και τ’ αγόρια κοιτάνε να ξυπνάνε νωρίς, εκεί που τα θέματα ηθικής τάξης επιβάλλουν στους διστακτικούς να προχωρήσουν στο «δια ταύτα» που σημαίνει «Να το πάρεις το κορίτσι» για να τελειώσουν με τη γνωστή «Ουρανία» των Παν. Καλατζόπουλου και Λίνας Νικολακοπούλου.
Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι ότι αρκετά παιδιά είχαν σόλο, πράγμα που σημαίνει ότι η αξιοκρατία είναι βασική αρχή του «ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΚΑΡΠΟΥ» και το πιο σημαντικό ότι παρά τη μικρή τους ηλικία λειτούργησαν με τη συνέπεια ενήλικων χορωδών.
Αξίζουν ένα θερμό χειροκρότημα εκτός από τον Αντώνη Μαυράκη και την Αντιγόνη Αραμπατζόγλου και οι μικροί χορωδοί που είναι:
Soprani: Ακριβοπούλου Ειρήνη, Γρηγοράκη Μαρία, Δερεδάκη Μαρία, Κότογλου Ελένη, Μαγκούτα Μαριάννα, Μαθιουδάκη Βαγγελιώ, Μαριόλου Εμμανουέλλα, Μπεμπή Γιούλη, Ταμπακούλια Θεοφίλη, Τρουλλινού Ελένη και Φωτόπουλος Νίκος,
Alti: Αλεξαντωνάκη Ελένη, Βαρδάκης Πέτρος, Βογιατζή Εμμανουέλλα, Δαφερμάκη Βερονίκη, Δραμιτινού Ελπίδα, Κωστάκη Ελπίδα, Μανταδάκης Αδάμ, Μαυράκη Ελευθερία, Μελαμπιανάκη Μιχαέλα, Μοργάνη Ασημίνα, Παπαδάκη Ελπίδα, Περάκη Αθανασία, Πηγουνάκη Ευαγγελία, Πολιτάκης Νίκος, Σαλβαράκη Μυρτώ, Τζανάκης Γιώργος, Τρουλλινός Νίκος, Χαμογιωργάκη Φωτεινή, Χριστοδουλάκης Άκης, Φωτόπουλος Νίκος.
Ήταν όλοι τους υπέροχοι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου