Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015


xristoyge 

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες για Παιδιά


Ημερομηνία: 21 Δεκεμβρίου 2014
Οι μαθητές από μικρή ηλικία μαθαίνουν να διαβάζουν και να σιγοτραγουδούν μικρά στιχάκια τραγουδιών, συνηθίζουν στην απαγγελία και προσπαθούν ρυθμικά να αναφέρουν τις λέξεις με το ρυθμό και τον παλμό της ομοιοκαταληξίας. Ο ρυθμός του λόγου, η ένταση της φωνής, η επιβράδυνση και επιτάχυνση των λέξεων, μας παραπέμπουν στις μουσικές έννοιες του μέτρου, των ρυθμικών σχημάτων, της δυναμικής και της τονικότητας. Απ' αυτήν τη μεριά το τραγούδι μπορεί να πραγματοποιηθεί: «Χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, με στίχους, αλλά και χωρίς στίχους όπου η φωνή τραγουδάει μόνο μια μελωδία σαν ένα μουσικό όργανο».
Η χορωδία (λατ. chorus) είναι ένα μουσικό σύνολο τραγουδιστών. Η χορωδιακή μουσική, με τη σειρά της, είναι η μουσική που εκτελείται από ένα τέτοιο σύνολο τραγουδιστών.
Είναι ευρέως γνωστό ότι ο ρόλος της μουσικής είναι πολυσήμαντος καθόσον συνδράμει στην πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, προσφέροντάς του εκτός από Παιδεία και Πολιτιστική Κουλτούρα.
Στόχοι της χορωδίας είναι η μουσική ανάπτυξη όλων των μαθητών και των μαθητριών μέσα από εμπειρίες, οι οποίες εδραιώνουν τις δεξιότητες, τις στάσεις, τις γνώσεις και τις συμπεριφορές τους, έτσι ώστε, με την ενεργή συμμετοχή τους ως ακροατές, εκτελεστές και συνθέτες, να επικοινωνούν μέσω της μουσικής και να δημιουργούν μια δια βίου σχέση με αυτήν.
Μέσα από τα μαθήματα της παιδικής χορωδίας τα παιδιά:
• Έρχονται σε επαφή με το τραγούδι και μέσω της φωνής τους και του χορωδιακού συνόλου βιώνουν από πολύ νωρίς τις ευεργετικές επιδράσεις της μουσικής.
• Αναπτύσσουν δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης.
• Αναπτύσσουν τις φωνητικές τους δεξιότητες.
• Αναπτύσσουν δεξιότητες στην εκτέλεση μουσικών οργάνων.
• Αποκτούν γνώσεις ως προς τις βασικές μουσικές έννοιες (ρυθμό, μελωδία, αρμονία, υφή, χροιά, ταχύτητα και άρθρωση).
• Ενισχύουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές σε σχέση με τις μουσικές δραστηριότητες.
• Εργάζονται μέσα σ' ένα πνεύμα συνεργασίας και δημιουργικότητας.
• Προάγεται η ομαδικότητα, η ευγενής άμιλλα, η επίτευξη στόχων και η φαντασία.
• Συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την πειθαρχία σ' ένα κλίμα αλληλοϋποστήριξης, επιδιώκοντας το χτίσιμο ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.
Μέσα από μια μουσική παιδεία που προάγει τα πιο πάνω, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξελίσσονται σε υπεύθυνους, ενεργούς και δημοκρατικούς πολίτες.
Η μουσική συμβάλλει έτσι στην ολιστική παιδεία των μαθητών και στη διαμόρφωση πολιτών που είναι ικανοί και ωφέλιμοι μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουν να ενθαρρύνουν τα παιδιά και τους μαθητές τους στη μουσική ενασχόληση και ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα δείτε τα παιδιά να εξελίσσονται σε μεγάλα μουσικά ταλέντα!!!
Εν κατακλείδι, όπως αναφέρει ο Πλάτων: «Η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη».
Βασιζόμενοι στα παραπάνω οι άνθρωποι του Μουσικού Καρπού, σχεδίασαν την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Μουσική παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 20:00 στο Σπίτι του Πολιτισμού, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Μουσικού Καρπού και θα συνοδεύει το κουϊντέτο χάλκινων πνευστών οργάνων: Creta Brass(τρομπέτα: Αντώνιος Μαυράκης - Ντένη Σκανδαλάκη, κόρνο: Βαγγέλης Σκούρας, τρομπόνι: Μανόλης Σφακιανάκης, τούμπα:Χαράμπος Παλιός).
Αφηγητής: Γιώργος Πεδιαβιτάκης, επίσης θα συμμετέχουν και οι Ρεθεμνιώτες μουσικοί - Sax Alto: Ελευθερία Κατιμερτζόγλουκαι στο πιάνο η Ελένη Αλεξαντωνάκη.
Επιμέλεια προγράμματος: Αντώνιος Μαυρακης.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Καλή ακρόαση.
 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Χορωδία του Μουσικού Καρπού, συνοδεύει το κουϊντέτο χάλκινων πνευστών οργάνων Creta Brass - sax alto: Ελευθερία Κατιμερτζόγλου - πιάνο: Ελένη Αλεξαντωνάκη.
programma1
programma2
Ρεθεμνιώτικα Νέα
30/12/2014, του Βαγγέλη Σφακιανάκη
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία (παράσταση) του Μουσικού Καρπού την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου με τίτλο: «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες για Παιδιά», όπου είχα τη χαρά να προλογίσω. Ο αγαπημένος εκπαιδευτικός των μικρών μαθητών του Μουσικού Καρπού κ. Αντώνιος Μαυράκης που αριθμεί πλέον 114 μαθητές, ετοίμασε μια μαγική βραδιά με τους συνεργάτες του, όπου είχε κέφι και ενέργεια τόσο από τους μουσικούς όσο και από τους μαθητές της Χορωδίας.
Μαζί του επί σκηνής το εξαιρετικό Κουϊντέτο Χάλκινων Πνευστών Οργάνων «Creta Brass» (τρομπέτα: Αντώνιος Μαυράκης - Δέσποινα Σκανδαλάκη, κόρνο: Βαγγέλης Σκούρας, τρομπόνι: Μανώλης Σφακιανάκης, τούμπα: Χαράλαμπος Παλιός) και στο sax alto η κ. Ελευθερία Κατιμερτζόγλου, στο πιάνο η κ. Ελένη Αλεξαντωνάκη, ενώ στην αφήγηση ήταν ο εξαιρετικός κ. Γιώργος Πεδιαβιτάκης. Οι Μαθητές του Μουσικού Καρπού χάρισαν στους παρευρισκόμενους, αξέχαστες ερμηνείες κλέβοντας την παράσταση, προσφέροντας μια τρυφερή παιδική νότα αισιοδοξίας στην εκδήλωση. Τα παιδιά συγκίνησαν και κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα όλων.
Ακούστηκαν γνωστές Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες όπως το Έλατο - Δόξα εν Υψίστης - Άγια Νύχτα - Ρούντολφ το Ελαφάκι - Feliz Davidad - Τρίγωνα Κάλαντα κ.α. σε διασκευές του κ. Αλέκου Κάτσιου αλλά και του εμπνευστή της βραδιάς κ. Αντωνίου Μαυράκη. Ο Αντώνης Μαυράκης αθόρυβα, με σεμνότητα, αφιλοκερδή προσφορά, με πάθος σε αυτό που κάνει, με συστηματικότητα και επαγγελματισμό, αποδίδει καρπούς, ενθουσιάζει αλλά κυρίως δίνει χαρά και χαμόγελα τόσο στους Μαθητές του όσο και σε όλους εμάς που τον παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια και μας κάνει υπερήφανους.
Το μπράβο αξίζει σε όλους. Η Χορωδία του Μουσικού Καρπού μαζί με τους καταξιωμένους επαγγελματίες συνεργάτες του βάζοντας από την αρχή ψηλά τον πήχη, πέτυχαν θαύματα και ζηλευτά αποτελέσματα παράγοντας πολιτισμό. Ο Μ.Κ. δημιουργεί και προσφέρει πολιτισμό και εύχομαι να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω ότι η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή θα πρέπει να είναι υπερήφανη που συμπαραστέκεται σε αυτήν την προσπάθεια και τη διαβεβαιώνω ότι ολόκληρη η κοινωνία της το αναγνωρίζει. Όσο για τους μικρούς Μαθητές του Μουσικού Καρπού, έχω να τους τονίσω ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι για την συμμετοχή τους στον Μ.Κ. και οι γονείς τους ευτυχείς. Μην ξεχνάτε ότι η Μουσική μεταμορφώνει τους ανθρώπους, τις ιδέες, δίνει αίσθηση πληρότητας και μαγείας.
Σας ευχαριστούμε κ. Μαυράκη για τα υπέροχα μουσικά ταξίδια, δώρα ανεκτίμητα που ευφραίνουν την καρδιά και τις αισθήσεις μας, κάτι που τούτες τις μέρες χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.
* Ο Βαγγέλης Στεφανάκης είναι καθηγητής Μαθηματικών
  • DSC_1582
  • DSC_1587
  • DSC_1599
  • DSC_1613
  • DSC_1627
  • DSC_1632
  • Xristoyge
  • Xristoygen 1o
  • afissa
  • programma1
  • programma2

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 programma1
programma2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου