Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015


mouskaiteanagenn1 

H Μουσική και οι Τέχνες την εποχή της Αναγέννησης


Ημερομηνία: 17 Ιανουαρίου 2015

Ήδη από τον 14ο αιώνα ξεκίνησαν πολύ σημαντικές αλλαγές, που επηρέασαν τη ζωή των ανθρώπων. Οι ιδέες του ανθρωπισμού, που διαδόθηκαν αυτή την περίοδο, προβάλλουν τον άνθρωπο ως μονάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημιουργική, με ξεχωριστή προσωπικότητα. Καλλιτέχνες και φιλόσοφοι στράφηκαν στον αρχαίο ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, για να «αναγεννήσουν» τις παραμελημένες από το Μεσαίωνα αξίες των γραμμάτων και των τεχνών. Έτσι οι Επιστήμες και οι Τέχνες άνθισαν.
Ο Άνθρωπος αναζητά ένα νέο τρόπο ζωής, που το χαρακτηριστικό του είναι η αναβίωση των αξιών της κλασικής αρχαιότητας, για τη θεμελίωση ενός καινούργιου κόσμου. Ο άνθρωπος προσπαθεί να διευρύνει τη σκέψη του και να διαμορφώσει μια νέα αντίληψη για τη ζωή. Αυτή η νέα οπτική στηρίζεται πια στην κριτική σκέψη, στις Επιστήμες και στην ιδέα της προόδου και όχι στην παράδοση του Μεσαίωνα όπου κυριαρχούσε η φροντίδα για τη σωτηρία της ψυχής, η αποχή από τις χαρές της ζωής και η ιδέα της ματαιότητας.
Είναι μεγάλη μου χαρά, λοιπόν, να παρουσιάσω στο Ρεθεμνιώτικο φιλόμουσο κοινό την Εποχή της Αναγέννησης με μουσική, λόγο και εικόνα, στα πλαίσια της παρουσίασης της Διπλωματικής μου Εργασίας με θέμα: «H Μουσική και οι Τέχνες την εποχή της Αναγέννησης». Μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 13:30 στο «Σπίτι του Πολιτισμού», σε συνεργασία του Μουσικού Καρπού με το Πανεπιστήμιο Κρήτης ΚΕ.Μ.Ε.Ι.Ε.Δ.Ε. και την Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των διαφορετικών προσεγγίσεων του Ιδεώδους της Ομορφιάς την εποχή της Αναγέννησης, μέσα από μια σειρά καινοτομιών και νέων τεχνικών στις τέχνες. Άλλωστε όπως προκύπτει από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, πρόκειται για την εποχή της πνευματικής άνοιξης και της αφύπνισης της ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς, που άνθισε στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αγγλία προσεγγίζοντας όλες τις τέχνες: Ζωγραφική, Αρχιτεκτονική, Γλυπτική, Τυπογραφία, αλλά κυρίως, τη Μουσική.
Οι λάτρεις των Τεχνών θα έχουν τη δυνατότητα, να ενημερωθούν για γνωστούς και σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής, μέσα από την εξιστόρηση καλλιτεχνικών δράσεων που τους κατέταξε στο Πάνθεον της Ιστορίας της Μουσικής.
Το Κουϊντέτο Χάλκινων Πνευστών Οργάνων «CRETA BRASS», μέσα από την ιδιαιτερότητα των ηχοχρωμάτων των χάλκινων πνευστών οργάνων, θα προσπαθήσει να προσεγγίσει μουσικά την Αναγεννησιακή Εποχή. Αξιοσημείωτο είναι ότι θα ακουστούν και θα παρουσιαστούν έργα γνωστών Καλλιτεχνών της Αναγέννησης όπως των: Τζ. Π. ντα Παλεστρίνα, Α. Gabrieli, H. Leo Hassler, Κλ. Μοντεβέρντι, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελος, Αντρέα Παλλάντιο, Φρανσουά Κλουέ, Άντ Ντε Βρίς, ιδιαίτερη θα είναι η αναφορά στον μοναδικό αναγνωρισμένο Αναγεννησιακό Κρητικό Συνθέτη, γεννημένο στο Χάνδακα, Φραγκίσκο Λεονταρίτη.
Αφηγητής στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Μανόλης Δρακάκης.
Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου